Binga Tupamäki

Kuka on Binga?

Olen Binga Tupamäki, 25-vuotias oikeustieteen maisteri. Olen työskennellyt kilpailuoikeuden ja liikejuridiikan parissa asianajotoimistoissa ja opiskelen filosofiaa Helsingin yliopistossa. Toimin myös kaupunginvaltuutettuna Kauniaisissa.

 

Poliittiselta suuntautumiseltani olen markkinaliberaali realisti, joka haluaa pitää valtion määräysvallan tiukasti kurissa. Kaiken politiikan lähtökohtana pitäisi olla se, ettei valtio tiedä paremmin kuin kansalaiset itse, miten heidän elämässään tulisi toimia.

 

 

Päätöksentekijöiden joukkoon tarvitaan ihmisiä, jotka vahtivat, ettei vallan keskittäminen julkiselle sektorille tule kasvamaan. Siinä yksilöiden ainutlaatuisuus jäisi helposti jalkoihin.

 

 

Nuoresta iästä huolimatta olen ollut mukana politiikassa jo pitkään. Olen toista kautta Kauniaisten nuorin valtuutettu. Kokemusta on myös muun muassa Kokoomusnuorista, Uudenmaan Kokoomuksesta ja HYY:n edustajistosta.

Binga istumassa ja katsoen pois kamerasta. Mietteliään oloinen.

Politiikan tekijänainen.

Hyppäsin politiikkaan sisälle jo yläasteikäisenä Kauniaisten nuorisovaltuustossa, jonka puheenjohtajanakin sain toimia kaksi vuotta. Nuorisovaltuusto tarjosi erinomaiset eväät politiikan tuntemiseen. Sitä kautta loin tärkeitä verkostoja kuntapäättäjien ja kansanedustajien kanssa, sekä sain kokemusta siitä, miten päätöksenteon prosessit oikeasti etenevät.


Vuonna 2017 minut valittiin yhdeksi koko Suomen nuorimmaksi kaupunginvaltuutetuksi ensimmäisissä vaaleissani. Nuorisovaltuuston luoma pohja mahdollisti transition oman kotikaupunkini politiikkaan jo 18-vuotiaana.


Vuosien saatossa minulla on ollut jatkuvasti monta rautaa tulessa, ja olen toiminut lukuisissa poliittisissa rooleissa, kuten Uudenmaan Kokoomuksen varapuheenjohtajana, Kokoomusnuorten liittohallituksessa, ja Kauniaisten tarkastuslautakunnan puheenjohtajana.

Kansainvälistä kulmaa,
maisteriksi kolmessa vuodessa.

Kävin peruskoulun ja lukion Helsingin ranskalais-suomalaisessa koulussa, sillä ranskan kieli on ollut pienestä pitäen elämässäni läsnä. Lukion jälkeen muutin Lontooseen opiskelemaan filosofiaa King’s Collegeen, mutta maa ja ala ei tuntunut omalta. Palasin Suomeen opiskelemaan oikeustiedettä Helsingin yliopistossa.


Halusin silti jatkaa filosofiaa harrastuksenani, ja pääsin opiskelemaan myös käytännöllistä filosofiaa Helsingin yliopistossa. Opiskeluaikanani olen myös työskennellyt alani yrityksissä, kartuttaen merkittävää kokemusta yksityiseltä sektorilta, joka on talouskasvumme selkäranka. 


Valmistuin kolmessa vuodessa oikeustieteen maisteriksi, parhaimmalla mahdollisella (5,0) maisterin keskiarvolla. Opintoni ovat tarjonneet tilaisuuden perehtyä tärkeisiin ja mielenkiintoisiin aiheisiin, kuten oikeuspolitiikkaan ja yhteiskuntafilosofiaan.


Valmistuin oikeustieteen maisteriksi keväällä 2022, ja tein graduni oikeusvaltioperiaatteesta ja marxismi-leninismistä.

Kuvassa ylhäällä tuore äiti Ulla Tupamäki pitää Bingaa sylissä kiinalaisen viranomaisen hankkiessa jalanjälkeä adoptiopapereihin. Bingasta ei ole kuvia hänen syntymästään tai vauva-ajastaan, mutta tämä kuva adoption vahvistamisesta on yhtä lailla kuva uuden elämän alusta.

Taustat Kiinassa, juuret Suomessa.

Minut adoptoitiin Kiinasta 2,5-vuotiaana. Ensimmäiset vuodet vietin kiinalaisessa orpokodissa. Minut löydettiin päivien ikäisenä korista sillan kupeesta Sichuanista. Oletettavasti hylkäämisen taustalla oli Kiinan yhden lapsen politiikka, ja perinteisesti kiinalaisperheet haluavat pojan tyttären sijasta.


Kokemukset niukkuudesta tulivat jo varhaislapsena tutuiksi. Saavuin Tupamäen perheeseen aliravittuna ja pelokkaana. Ensimmäisen ikioman tavarani sain vasta kun  vanhempani antoivat minulle kumiankan tavatessaan minut. En päästänyt siitä moneen päivään irti – niin vahvana oli ihmisluonnon halu saada jotain omaa. Vähitellen uudessa ympäristössä minusta kuoriutui varsin puhelias ja naurava lapsi.

 

Matka Suomeen kävi vanhempien töiden takia Belgian kautta. Opin silti vanhemmiltani, mitä on olla suomalainen ja sopeuduin nopeasti suomalaisuuteen. Kerron edelleen kaikille kysyjille samalla tavalla kuin kerroin innokkaana pikkutyttönä: ”Olen syntynyt Kiinassa, mutta olen suomalainen!”

 

Sen huonon lähdön elämälle, jonka onnetar minulle antoi, korvasi sattuma moninkertaisesti myöhemmin. Kommunistinen Kiina, jossa yksilön vapaus on vain este hallituksen agendalle, muuttui Suomeksi, länsimaisten arvojen maaksi, jossa mikä tahansa on mahdollista. Olen saanut uuden mahdollisuuden maassa, josta voin nyt ylpeästi sanoa tulevani. Lisäksi olen saanut rakastavan perheen, joka on aina kannustanut minua ajattelemaan itsenäisesti ja osallistumaan yhteisöni toimintaan – nämä ohjeet ovat vieneet minut esimerkiksi Kauniaisten valtuustoon 18-vuotiaana ja nyt eduskuntavaaliehdokkaaksi 24-vuotiaana.

Taustani perusteella tiedän, mitä vapauden vieminen yksilöltä oikeassa elämässä tarkoittaa. Se tarkoittaa lasten lukumäärän sääntelyä, joka johtaa lapsien hylkäämiseen. Se tarkoittaa niukkuutta, jossa kenelläkään ei ole resursseja aloittaa puhtaalta pöydältä. Se tarkoittaa henkistä taantumista, jossa on vaikeaa nähdä hyötyä missään muussa kuin sääntöjen seuraamisessa. Tämän takia minulle tärkein arvo on vapaus, ja siksi olen valinnut puolueekseni kokoomuksen.

 
Haluan olla mukana kehittämässä Suomea, jossa jokainen saa hyvät lähtökohdat elämään ja mahdollisuuksia nousta kohtalonsa yläpuolelle. Tyhjien ja hätiköityjen lupausten sijaan, joita esimerkiksi harrastettiin Kiinassa kommunistisen vallankumouksen aikaan, on nähtävä kokonaisuus. Ilman kestävää taloutta ei ole jakovaraa ja ilman vahvoja perusarvoja ei ole arvoja ollenkaan. Haluan työskennellä sen puolesta, että Suomi näkee aina ihmismassojen sijasta yksilön.